Skam dig ikke over at bede om hjælp

“Skam dig ikke over at modtage hjælp. Din opgave er at gøre din pligt, som en soldat, der forsvarer en fæstning. Men hvis du nu, fordi du er såret, ikke kan bestige brystværnet alene, men derimod kan gøre det ved en andens hjælp, hvad da?” Marcus Aurelius, Meditationer, bog 7, stykke 7.

Hvis dit barn kæmper med noget i undervisningen, ønsker du, at de spørger læreren. Hvis dit barns cykel punkterer, håber du, at han siger det. Hvis din treårige datter får tyggegummi i håret, ønsker du, at hun beder dig om hjælp, før hun selv forsøger at klippe det ud. Hvis din teenager pludselig er mut, håber du, at han taler med dig om det, der får ham til at være stille. Hvis din nabo mangler nogle ting, har du ikke noget imod, at de nævner det. Hvis dit barn netop er flyttet hjemmefra og har problemer med at samle sit nye IKEA-skab, ønsker du, at de spørger dig. Hvis din ægtefælle har brug for en hånd, forventer du, at ægtefællen vil fortælle det.

Men hvad med dig? Søger du hjælp, når du har brug for det? Spørger du om hjælp til at finde et nyt job?

Vi er nødt til at være rollemodeller for vores børn. Vi skal vise dem, at det ikke er skamfuldt at søge hjælp. Hvordan kan vi ellers lære vores børn at bede om hjælp, når de har brug for det?

Hvad der gavner bikuben, gavner også bien.

Men det er mere end det. Vi er mennesker. Du kan ikke være en god forælder, hvis du er såret og ikke beder om hjælp. Du kan ikke være en god far eller mor helt alene. Vi er ikke isolerede øer, superhelte eller alvidende. En stoiker beder om hjælp.

“Men hvis du nu, fordi du er såret, ikke kan bestige brystværnet alene, men derimod kan gøre det ved en andens hjælp, hvad da?” HVAD DA?  Hvad gør det for forskel at bede om hjælp? For at gøre gavn bliver vi nødt til at stole på andre, lære nyt, indrømme fejl og bede om hjælp. Vis dine børn, at det ikke er skamfuldt at bede om hjælp. Gør det for dem. Bed om den hjælp, som du ved, du har brug for.


Avatar for
Written by Emil Brandt Rex
Far.digter.borger.blogger Ekstrem praktisk og sansestimulerende tilgang til en meningsfyldt tilværelse med boganbefalinger, strategisk storytelling, stoicisme, markedsføring og massemedier.